به گزارش سرویس علمی و فرهنگی خبر گزاری حوزه این کتاب که مشتمل بر 6 مجلس میباشد، حاصل سخنرانی های علاّمه آیة الله حاج سید محمد حسین حسینی طهرانی رضوان الله علیه پیرامون آداب و ارکان سیر و سلوک إلی الله و رعایت امور لازمه جهت سیر در راه کمال و سعادت می باشد که صوت پیاده شده آن، پس از اصلاح و ویرایشی فی الجمله به همراه مقدّمه و تصحیحات لازم به همراه لوح فشرده سخنرانی ها به زیور طبع آراسته گردیده است.
مرحوم علامه طهرانی از نوادر اولیای الهی و عباد صالحین او است که خود پس از طی مراتب سلوک در خدمت استاد اعظم و عارف واصل علامه طباطبایی و سپس مرحوم عارف بالله حاج شیخ محمد جواد انصاری همدانی و حاج سید هاشم حداد افکند و به سر منزل مقصود واصل گردید و در حریم معبود وفود نمود. مرحوم علامه طهرانی بارها میگفتند: وقتی من به محضر حضرت حداد رسیدم، گمشده خود را پیدا نمودم و همه مطالب و تقاضاها و امنیه خویش را در او یافتم.
ایشان در این کتاب به توضیح و توصیف مراتب سیر و سلوک با بیانی روان و مبرهن پرداخته اند که برخی عناوین مهم این کتاب عبارتند از: منظور و مقصود از خلقت انسان، در مکتب توحید مقصد خداست، برای رسیدن به خدا باید از هرچه غیر خداست چشم پوشید، مشکلات و موانع موجود در سیر و سلوک الی الله، لزوم کتمان اسرار الهی و آثار سوء کشف سر، لزوم متابعت کامل از استاد در سیر و سلوک الی الله، ارکان مهم در سیر و سلوک الی الله، کیفیت زیارت امام معصوم علیه السلام و مشاهد مشرفه.
علامه طهرانی دراولین مجلس از این مجموعه، به بیان این نکته میپردازد که در مکتب توحید مقصد خداست و توکل فقط باید به او باشد و در ادامه خاطرنشان می کند: اعتماد به نفس در مقابل اعتماد به خدا اعتماد به بت است.
ایشان در مجلس دوم این نکته را حائز اهمیت می داند که در راه رسیدن به خدا از همه چیز غیر از او باید چشم پوشید و با همت بلند برای اهداف بلند گام برداشت. یکی از عناوین مهم در این مجلس عدم توجه به خوابها و مکاشفات در راه رسیدن به خداست زیرا اساس مسأله عرفان بر توهّم و تخیّل و تصنّع نمیباشد.
ایشان در این فصل خاطر نشان می کند: علامت قرب توجه به خداست، ذکر خداست، وارد شدن در حرم خداست، و علامت بعد عدم میل به عبادت است، عدم میل به ذکر خداست، عدم میل به یاد خداست، میل به امور متکثره و شهوانیه و غفلت و اعراض از خدا و حب جاه و مال و ریاست و ... علامت صحت طریق این است که توجه انسان به آن عالم زیادتر بشود و از این عالم همواره پهلو تهی کند و قبل از اینکه موت برسد انسان مستعد شود یعنی حرکت کند به سوی عالم مجردات، حرکت کند به سوی عالم قدس و عالم خلوص.
مولف محترم مجلس سوم را با عنوان لزوم کتمان اسرار الهی و آثار سوء کشف سر آغاز میکند. در این مجلس به این مسئله اشاره میشود که سرّ در هر مرحلهای به حسب همان مرتبه لحاظ میگردد. مهمترین مصداق کتم سرّ مخفی داشتن حالات و دستورات و تکالیفی است که از جانب استاد بر سالک القاء میشود. در این مجلس به این نکته مهم اشاره میشود که افشای سرّ در بسیاری از موارد موجب محروم شدن دیگران از راه خدا به علت عدم فهم صحیح آنها از مسائل است.
لزوم متابعت از استاد کامل به مقتضای روایت امام سجاد علیه السلام که فرمودند: «به درّه هلاک میافتد هر کسی که راهنمائی در مسیرش نداشته باشد» عنوان مجلس چهارم از این مجموعه است. علامه طهرانی رضوان الله علیه در این بخش به این مسئله میپردازد که تمامی افرادی که به مقام و منزلی دست یافتهاند از طریق پیروی از فردی کاملتر بوده است. در این مجلس بیانی زیبا دارند از اینکه عرفان اختصاص به سجاده و مناجاتهای نیمه شب ندارد و درس رسول الله درس طهارت و معرفت نفس و اخلاق است.
علامه طهرانی رضوان الله علیه در دو مجلس آخر از این کتاب به بیان شرائط و ارکان مهم در سیر و سلوک الی الله اشاره میفرمایند که بهترین بیانگر این شرائط این شعر معروف است.
صمت و جوع و سهر و عزلت و ذکری به دوام ناتمامان جهان را کند این پنج تمام
در این دو مجلس به بعضی از نکاتی که غالبا در سیر و سلوک مورد غفلت واقع میشود اشاره نمودهاند. از آن جمله میتوان به این اشاره کرد که تجلیات خدا فقط در سایه آرامش نفس است. یکی از نکات اساسی در راه خدا عدم اکتفا به صرف تسمیه خود به سالک است.
در مجلس آخر به لزوم داشتن رفیق برای حرکت در راه خدا و لزوم تعاون در این راه اشاره کردهاند و در انتها یکی از مهمترین و آسانترین راهها برای رسیدن به مقصود را معرفت به حقیقت ائمه اطهار علیهم السلام و توسل و انابه به انوار طاهره ایشان میشمرند و به کیفیت زیارت ائمه علیهم السلام اشاره میفرمایند.
چاپ دوم کتاب «آیین رستگاری» توسط انتشارات مکتب وحی در 215 صفحه به چاپ رسیده است.